FI*Mirexin devon rex cattery

Rodun terveyteen liittyvää asiaa

Devon rexin terveys

Devoneita on pidetty perusterveenä kissarotuna. Kuitenkin on useita testejä, joita suositellaan myös devon rexeille tehtäväksi. Mikään kissarotu ei ole täysin terve tai sairas. Kaikilla kissoilla, niin rotukissoilla kuin kotikissoilla esiintyy sairauksia, infektioista johtuvia, perinnöllisiä kuin hankittuaja. 

Devon rexeille suositeltuja terveystestejä Kissaliiton puolelta ovat mm. CMS ja lonkkakuvaus. CMS on hyvin harvinainen devon rexeillä ja sfinkseillä esiintyvä perinnöllinen lihassairaus. Yleensä pennut menehtyvät siihen. Itse en ole tavannut yhtään sairaudesta kärsivää kissaa. Onneksi tämä sairaus voidaan testata luotettavasti geenitestillä ja siten sen pystyy sulkemaan ainakin omista linjoistaan pois. Kaksi negatiiviseksi testattua vanhempaa voivat saada vain terveitä pentuja CMS:n suhteen. 

Devon rexeillä esiintyy valitettavasti lonkkanivelen dysplasiaa, eli kehityshäiriötä. Kissoja on kuvattu vähän ja asiasta on vähän tilastoja. Vuoden 2021 aikana olemme kasvattajakollegoiden kanssa tässä asiassa päässeet eteenpäin ja saaneet valitettavan paljon näitä lonkkaniveldysplasia diagnooseja päälle päin terveiltä vaikuttavilta kissoilta. Jos em sairaus, eli HD on lievä, kissa ei oirehdi ehkä mitenkään eikä ole kipeä. Vaikeana muotona se voi johtaa jopa eutanasiaan. Kasvatuksessa olisi syytä pyrkiä kohti parempaa lonkkaterveyttä.

HCM eli hypertrofinen kardiomyopatia. Kissoilla esiintyy joskus myös sydänsairauksia, rotukissoilla siinä missä myös kotikissoilla. Siitä syystä kaiken rotuiset kissat olisi hyvä sydänultrata ennen kasvatuskäyttöä ja myös aikuisena kontrollinomaisesti. Piilevää sydänsairautta ei voi nähdä muutoin kuin sydänultraamalla. Ikävin oire voi olla äkkikuolema. 

Tarttuvien tautien suhteen esim Felv, fiv, parasiitit, ihosienet, virukset; kissalan uudet kissat tulee aina testata tarttuvien tautien varalta. Näyttelytilanteet ja kollivierailut yms ovat mahdollisia tilanteita, joissa taudit voivat tarttua. Säännöllinen testaaminen ja vain terveiden kissojen käyttäminen kasvatuksessa ovat terveiden pentujen syntymisen pohja. 

Uusimmat kommentit

11.11 | 14:28

Hei, Pentuinfosta löytyy myös Devonin hinta, pennut ja suunnitelmat v...

11.11 | 14:18

Hei, minkä hintainen devon Rex kissanpentu on?Kiitos

28.09 | 19:57

Hei. Olisiko teille tulossa pentuja? Olisin kiinnostunut hankkimaan yhde...

17.08 | 07:30

Toivotaan, että loppusyksystä olisi pentuja=)